Mazarin med rabarber

Igår fick jag ett plötsligt baksug. Eller rättare sagt ett sug att äta bakat för själva processen fram till att kaffet är bryggt och kakan ligger på fatet är mer stressigt och kaos än njutfullt för mig.

Men faktiskt så lyckades jag skitbra denna gång. Och kan jag, så kan garanterat ni!

Till ca 20 mazariner eller till en springform

Mördeg:

  • 3 dl vetemjöl (180 g)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 100 g smör
  • 1 litet ägg

Rabarberfyllning:

Jag använde sylten som jag gjorde samma dag då fick man förstås lite sylt över. Men mängden nedan borde bli lagom till en kaka om man inte vill ha rabarbersylt i kylen.

  • 0,5 liter rabarber
  • 1 1/4 dl syltsocker

Mandelfyllning:

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 150 g mandelmjöl
  • 75 g smör

Glasyr:

  • 2 dl florsocker
  • ca 2 msk rabarbersockerlag eller vatten

Börja med mördegen. Den gör man enklast genom att lägga alla ingredienser i en matberedare och köra tills det gått ihop sig. Arbeta den sedan gärna lite med händerna för att få den mer följsam till att knåda ut i formen. Jag smörade formen först och kläde sedan ut mördegen. In i kylen medan det andra förbereds.

Skölj och skala rabarberna. OBS! Kasta inte skalet om ni vill göra glasyren rosa. Utan lägg detta med 5 msk vatten och 2 msk socker i en kastrull med lock och låt koka upp. Sänk sedan värmen till typ tvåan och låt den stå och gosa till sig tills vätskan fått den färg du önskar.

skär rabarberna i ca 2 cm långa bitar och lägg tillsammans med syltsockret i en kastrull där det får koka upp. Dra sedan ner värmen och låt den puttra ihop sig till en syltig konsistens. Rör om lite då och då!

Värm ugnen till 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner mandelmjöl och smält avsvalnat smör. Lägg en ett lager på ca 0,5 cm av rabarbersylten i formen. Fyll på med mandelfyllnig. Grädda mazarinkakan i nedre halvan av ugnen ca20 minuter. Låt dem svalna.

När mazarinkakan har svalnat så blandar man ordning glasyren. Använd nu det avsvalnade avkoket från rabarberskalen och blanda med florsockret till önskad konsistens. Vill ni inte ha rosa kristyr byter man bara ut avkoket mot vanligt vatten.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Testa!!! Jag lovar att ni inte kommer bli besvikna. :)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s